• Kiia-Bettina

Brainstorm tekniikoita

Päivitetty: 10. joulu 2019

On olemassa monenlaisia eri tekniikoita, varmasti myös sovelluksia jopa tänä päivänä aivoriiheilyyn, jota voi löytää ja kokeilla.


Brainstroming voi tehdä ryhmässä tai itsenäisesti.


Teetkö sitä brainstroming? Mistä olet kuullut siitä?


Tässä on jotain itsenäisiä brainstroming tekniikoita:

1. Miellekartta (Mindmap)

2. Sana myrsky (Word strom)

3. Sana assosiaatio (Word association)

4. Entäs jos… (What if…)

5. Visuaalinen assosiaatio (Visual association)1. Miellekartta

Tämä on visuaalinen tekniikka. Kirjoitat pääsanasi tai ideasi keskelle paperia, ja lähdet tästä kasvattamaan ideaasi. Sanojen kirjoittelu ympärille kasvattaa mieleyhtymiä ja yhdistää sitä erilaisiin asioihin tai sanoihin.

Tekniikka on varmaan monelle tuttu koulusta muistiinpanoja varten.
2. Sana myrsky

Kirjoita sana tai kaksi paperille eli siitä mistä lähdet liikkeelle se voi olla projekti, haaste tai joku sana. Tämän jälkeen aloitat vain kirjoittamaan sanoja ja jatka sitä. Äläkä mieti! Anna vain aivojesi kehittää seuraavia sanoja.


Tämän jälkeen käyt sanat läpi ja etsi sieltä jonkinlaista yhteneväisyyttä.

Saadessani idean jostain, alan vain ajattelemaan kaikkea mikä voisi toimia siinä kuvassa. Jossain vaiheessa, jos kaikki menee niin kuin pitää, minulla on lopullinen kuva idea päässäni.
3. Sana assosiaatio

Tämä toimii periaatteessa samalla tavalla kuin sana myrsky eli aloitat jostain ja etsit uusia sanoja sekä mielleyhtymiä asiaan.


Tämän ero edelliseen tekniikkaan on, että käydessäsi sanat läpi käyt sanat läpi jotta näet ne kaikki mitkä liittyy siihen. Tämän avulla löydät erilaisen lähestymis tavan tai synomyymin lähtökohtaan.

Käytän tätä tekniikkaa, kun olen saanut jonkun tehtävän annon tai teeman josta lähden liikkeelle. Käyn vain läpi erilaisia sanoja, jotta näen mitä kaikkea sen sanan/teeman ympärille liittyy.
4. Entäs jos..

Kirjoittajat käyttävät tätä tekniikkaa saadakseen erilaisen näkökulman tarinaa.

Eli alata vain kyselemään itseltäsi Entäs jos..

· Sataa?

· Se pitää ääntä?

· Joku kävelee sisään?


Vain saadaksesi erilaisen näkökulman ideaan ja katsoa asiaa uudelta kannalta.

En ole käyttänyt tätä ideointiin, mutta aina kun teen kuvaukset käyn Entäs jos.. kysymystä läpi, tarkastelle kaikki mahdollisuudet mitä voi tapahtua. Miljöökuvauksissa esimerkiksi kannattaa miettiä, että entäs jos sataa. Tällöin kuvauksissa Sinulla on jo ratkaisu!5. Visuaalinen assosiaatio

Sinulla on kuvia ja käyt niitä läpi. Voit kirjoittaa (tunnelmasta, väristä, materiaalista mistä vain) mitä sinulle tulee mieleen, kun katsot kuvia.

Lopussa sinulla pitäisi olla Moodboard valmiina jossa on idea.


Käytän itse paljon moodboard ja ilmeisesti tätä kyseistä tekniikkaa. En ollut aikoinaan kuullut tästä, mutta tein tätä silti. En kirjoita sanoja ylös, mutta haen sellaisia kuvia ja kerään ne missä on se jokin.

Lopulta minulla on moodboard, jota voin esitellä muille. Tästä voimme luoda jotain uutta isompaa ideaa tai lähteä kehittämään kuvaa siitä.


Puhun myös paljon ideoistani, kun tunnen olevani jumissa tai tiedän ettei idea ole vielä se lopullinen. On kiva kuunnella muiden ajatuksia niistä ja kuinka he näkevät ne. Joskus tämä on vaarallista, jos henkilö alkaa viemään ideaa johonkin ihan muuhun suuntaa ja on erimieltä. Tämä vain sekoittaa omat ajatukseni ja menetän sen alkuperäisen ideani.


Aiotteko kokeilla jotain näitä vai käytättekö jo niitä?


Onko jotain muuta tekniikkaa mitä en maininnut tässä? Olisi kiva kuulla niistä!


-KiiaBettina
13 katselukertaa0 kommenttia

Here you can send me an email,

so we can talk more!

I write

a blog

Tips for both side

of the camera!

  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©Kiia-Bettina 2020

Tietosuojaseloste

Use of Cookies