• Kiia-Bettina

Kamera on väline

Kamera on väline, joka lukee valoa.


Valokuvaaja on ihminen, joka tutkii valoa.


Mitä?


Eli siis kamera on väline joka lukee informaatiota ympäristöstä. Se miten valotusmittari toimii tai miten kamera osaa valita oikean valkotasapainon en tiedä.


Sen osaan kertoa, että kuvaaja tulkitsee näitä ja tekee päätökset sen perusteella mitä näkee ruudulla, joko omalla arvioinnillaan numeroja/histogrammia hyödyntäen tai kuvaa katsoen.Mitä väliä tällä on?


Tämä on tärkeää siksi, koska kamera on vain väline, joka toimii valokuvan ottajana. Valokuvaaja määrittelee itse miten käyttää tietoa mitä kamera kertoo meille.


Otetaan esimerkiksi histogrammi:


Histogrammin painottuessa vasemmalle kuva on alivalottunutHistogrammin painottuu keskelle kuva on valoittunut tasaisestiHistogrammin painottuessa oikealle kuva on ylivalottunut
Histogrammi voi myös olla ero näköinen, esimerkiksi molemmilla reunoilla on korkeammat arvot ja keskellä matalat. Miten histogrammi asettuu riippuu mitä kontrasteja kuvasta löytyy, paljon valkoista ja mustaan tai tasaisen harmaata jne


Mikään näistä ei ole väärin, toki kannattaa seurata miten paljon histogrammi painottuu reunoille, jotta saamme varmasti tarvittaessa kaiken infon kuvista. Mikään näistä vaihtoehdoista ei ole sinällään oikea tai väärä. Enemmän se minkälaisen haluamme kuvasta.


Miksi kannattaa katsoa histogrammia, jos kuvan näkee kamerasta?

Joskus kuva ei kerro kaikkea, pitää muistaa että kuva on pelkästään esikatselua varten. Joskus kovassa auringonpaisteessa esikatselua ei edes näe, vaikka näyttö olisi kirkkaimmillaan. Silloin histogrammiin katsominen kertoo meille valotammeko oikein.


Loppujen lopuksi kyse on siitä miten käytämme haluamme valon käyttäytyvän ja kuinka paljon haluamme sitä kuvaan.


-KiiaBettina