• Kiia-Bettina

Luovuus

Päivitetty: 3. tammi 2020

Luin kirjan ’’Luovuuden idea’’ kirjoittanut Nando Manlmelin ja Pedro Puotanen, Gaudeamus 2017. Olen viime aikoina katsellut dokumentteja eri menestyneistä henkilöistä ja opetellut heidän tapaa ajatella ja mitä ajattelevat erilaisista tapahtumista ja kuinka ovat selviytyneet niistä.


Yleensä luen kirjoja kuukauden päivät tai enemmän. Tämän luin viikossa, siinä oli tosin vain noin 150 sivua. Kirja oli hyvin helppo lukuinen ja tykkään ymmärtää asioista enemmän ja syvemmin. Lainasin kirjan, koska minulla on ollut motivaation puutetta ja ongelmia luoda ideoita ja kehitellä uutta.Kirja on erikoinen siinä mielessä, että se kertoo asioista mitä oikeastaan periaatteessa jo tiedät. Siinä on paljon asiaa mistä en ollut tietoinen, mutta luovuudesta puhutaan paljon ja samaan aikaan se on myytti.


Mikä auttaisi sinua luovuudessa? Miten historiallinen ajattelu tapa luovuudesta? Miten sinun oma kulttuuri ajattelee luovuudesta? Miten kulttuurisi vaikuttaa Sinun luovaan ajatteluun?


Hyvät ideat eivät tule yhdessä yössä vaan erilaisista tapahtumista. Joku voi sanoa jotain josta syntyy jotain. Sanotaan ettei vahinkoja tapahdu, mutta jotkut ideat ja keksinnöt jotka ihminen on luonut ovat menneet aivan eri käyttöön.


Kirja kertoo paljon luovuudesta: Tutkimuksista siitä, kulttuurillinen näkemys, yksilön ja ryhmä erilaisesta luovuudesta ja sen kehittämisestä, on huonoa ja hyvää luovuutta, ja eri alan luovuutta (tiede/taide).Luovuutta voi oppia ja sitä voi harjoitella, on erilaisia ’’brainstorming’’ tekniikoita tähän. Julkaisen joistakin tekniikoista blogi postauksen.


Luovilla ihmisillä on jotain tiettyjä piirteitä, he ovat motivoituneita ja heillä on taitoa ongelman ratkaisuun. On olemassa tutkimus joka esittää, että luovilla ihmisillä on vahvempia piirteitä esimerkiksi riskien otto ja itseensä uskominen. Kaikella on kuitenkin kaksi puolta, luovan ihmisen on hyvä viettää aikaa itsenään ja miettiä. Luovuutta tarvitaan kaikilla aloilla, tiede, taide, liiketoiminta ja markkinointi. Jokaisella alalla halutaan luoda jotain uutta tai kehittää vanhaa on se toiminta tapoja tai tuotteita.


Ryhmässä työskentely voi olla hyvä tapa ja niissä saatetaan saada kaikenlaisia ideoita ja uusia tuotteita jota välttämättä ei vielä ole edes olemassa. Ryhmässä täytyy luottaa toisiinsa, jotta luovia ajatuksia syntyy ja ideoidaan vapaasti.


Itselläni on tästä hyvä kokemus. Koulussa teimme juuri brainstorming. Kirjoitimme ryhmissä lapuille eri ideoita ja kävin me ne läpi yhdessä. Ajatus oli keksiä tehtävän anto kuvaan, joka kuvataan ryhmässä ja yksilönä. Meillä lähti ajatus aivan käsistä ja saimme idean toteuttaa kuvaa sadusta Kolme pientä porsasta. Toistaalta, jos ryhmässä on huono ilmapiiri ja rajoittava ideoita ei synny ja tämä rajoittaa luovuutta.


Joskus myös syntyy työpareja, jotka pystyvät luomaan yhdessä jotain hienoa esim. Jos löydän jonkun joka saa sinusta parhaan esiin ja yhdessä parantaa ideoita tämä on korvaamatonta.
· Mitä teet, kun tarvitset inspiraatiota?

· Mistä etsit sitä?


Yritä saata yksi uusi idea ja aloita työstämään sitä! Se voi olla mitä vaan! Toivoisin kuulevani siitä ja miten se syntyi :)


-KiiaBettina
18 katselukertaa0 kommenttia