• Kiia-Bettina

Miksi kuvata RAW formaattia?

Päivitetty: 3. tammi 2020


Kamerassa on kaksi vaihtoehtoa kuvien tallennusmuotoon: JPG ja RAW. Voit tallentaa molemmilla formaatilla tai vain toisella vaihtoehdolla.


Kannustan valitsemaan RAW formaatin, varsinkin jos käsittelet kuvat.


Aloitin itse kuvaamaan RAW formaatilla ennen, kun edes ymmärsin mikä se on. Minua vain ohjeistettiin tekemään niin, varsinkin kuvan käsittelyn takia.


Tässä on muutama syy, miksi kannattaa kuvata RAW formaatilla:


RAW tiedosto on isompi, joten siinä on enemmän tietoa millä voi lähteä työskentelemään ja enemmän tietoa tallentunut kuvasta (tämä on oikeastaan ainoa asia mikä pitää ymmärtää).Se tarkoittaa:

  • Kuvat ovat korkeamman laatuisia


  • Kuvan kirkkailla alueilla on enemmän tietoa (JGP tallentaa vain 256 pistettä kirkkaita alueita kuin RAW tiedosto tallentaa 4,096-16,384). Tämä auttaa myös kirkkaiden alueiden sävyjen pehmeään liukumiseen.


  • RAW on myös enemmän tietoa tummilla alueilla, joten valotusta pystyy helpommin korjata jälkikäsittelyssä.


  • Valkotasapainoa voi helpommin korjata RAW formaatissa kuin JPG (koska JGP tallentaa kuvaan valkotasapainon suoraa). RAW voit klikkailla sitä jälkikäsittelyssä ja korjata huoletta.


  • RAW vaikuttaa myös yksityiskohtiin ja jälkitarkennukseen minkä voi tehdä kuvankäsittelyssä.


  • RAW tiedosto on ’’tuhoamaton’’ tiedostomuoto. Se tarkoittaa sitä, että kuvaa voi käsitellä tekemättä mitään pysyvää muutosta alkuperäiseen tiedostoon.RAW helpottaa valokuvaajien työskentelyä ja informaation ''repimistä'' tiedostossa jälkikäsittelyssä.


RAW on iso tiedostomuoto ja Nikonilla tämä on NEF nimellä.


Valmiit kuvat kannattaa siis tallentaa JPG muotoon. Monet sovellukset eivät tunnista RAW formaattia tai jos menet teettämään kuvia valokuvaamoon heidän laitteet eivät tunnista välttämättä RAW formaattia.


-KiiaBettina
25 katselukertaa0 kommenttia