• Kiia-Bettina

Miksi kuvia käsitellään?

Elin pitkään harhaluulossa, että Photoshop loi kuvien käsittelyn.


Olin väärässä.


Koulussa opettajani kertoivat, että joihinkin kuviin lisäiltiin taivasta jo filmiaikoina. Mikäli kuvassa kontrastit olivat isot ja taivas ylivaloittui (eli siellä ei ollut mitään kuin tyhjää), kuvaan lisättiin taivas jostain toisesta kuvasta.


Tykkäsin todella paljon pimiö työskentelystä. Keskittyminen siihen tekemiseen ja erilailla teet käsin kuvia tuo oman fiiliksen siihen. Itse olen tehnyt vain mustavalkokuvia pimiössä. Olisin halunnut todella paljon päästä kokeilemaan myös värivedostusta, mutta mustavalkoiset kuvat opettivat jo paljon.


Pimiössä tehtiin Photoshopissa tuttua maskausta. Photoshopin pensselin sijasta ne tehtiin käsin. Etkä pystynyt ctrl +z toiminnolla peruuttamaan virheitä.


Kuviin sai lisättyä kontrastia (taisi olla punaisella värillä mustavalkokuvaan).


Pimiössä katsotaan myös oikea valoisuus kuvaan eli onko kuva valoisa tai tummempi.

Joten näitä asioita kuvaajat ovat katsoneet tai vedostajat aikoinaan pimiössä, jotta saavat kuvan parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.Tässä muutama kuvani filmillä otettuna ja pimiössä työstettynä. Skannasin nämä, joten eroavaisuudet ole niin suuret mitä alkuperäisiä kuvia katsoessa. Mikäli katsot pintoja, niin huomaan, että toisessa kuvassa pinta näkyy paremmin.


Nykyään kuvia voi käsitellä jo valmiiksi tehdyillä filttereillä. Kuvaajat jopa myyvät tekemiään filttereitä tai niitä voi tehdä itselleen valmiiksi!


Käsitteletkö omia kuvia tai laitatko filttereitä niihin?


-KiiaBettina
9 katselukertaa0 kommenttia