• Kiia-Bettina

Milloin mustavalkoiset kuvat toimivat?

Joskus mustavalkoiset kuvat toimivat paremmin kuin värilliset.


Itse tykkään kovasti mustavalkoisista muotokuvista. Koen, että mustavalkoiset kuvat ovat ajattomampia. Se tallentaa valon ja hetken. Värit eivät vie huomiota kuvasta mihinkään vaan se mihin kuva on tarkennettu vie katsojankin huomion.


Itselleni mustavalkoisuus riisuu kuvasta kaiken ylimääräisen pois. Jotenkin asiat kuvassa eivät häiritse niin paljon kuin mustavalkoisessa, itselleni tulee levoton olo katsoessani värillisiä kuvia. Joskus editoin kuvia mustavalkoisina ja otin viimeisenä mustavalkoisen tason pois, vasta silloin tsekkasin värit.“When you photograph people in colour you photograph their clothes. When you photograph people in black and white, you photograph their souls.” ― Ted Grant


Huomaatko eroa?


Mustavalkoista voi myös käyttää tehokeinona tarinan kerronnassa eli jos haluaa ajattomampaa tyyliä kannattaa tutkia vanhoja mustavalkoisia valokuvia ja niiden sävyjä/kontrastia.


Kummasta tykkäät enemmän värillisistä kuvista vai mustavalkoisista?


Milloin Sinun kannattaisi kokeilla laittaa kuviasi mustavalkoisiksi?


  • Pinnat, toimivat hyvin mustavalkoisina.

  • Tekstuurit, nousevat kivasti esiin kuvista mustavalkoisena. Tähän tosin pitää lisäillä varmaankin kontrastia.

  • Valo/varjo, jos kuvassa on kova kontrasti esim tilanteissa tai siluetit.

  • Muodot, jos haluat keskittyä muotoihin ne toimivat hyvin mustavalkosina. Muista, että valoista ja varjoista saa hyvin myös muotoja.

Omat kännykkä kuvat saat mustavalkoisiksi ihan puhelimen omilla filltreillä.Jos ne eivät miellytä, voit käydä laittamassa saturaation tai värikylläisyyden nollille ja muokata kuvaa miten tykkäät. Tämä vie kuvasta pelkät sävyt pois eikä tee muita muutoksia kuvaan.


Lisäksi jos sulla on kuva itsestäsi mistä tykkäät ja haluat käyttää sitä useammin, niin voit laittaa kuvan mustavalkoiseksi (katso vain, että kuva toimii myös mustavalkosena). Näin pystyt käyttämään sitä enemmän, koska kuva kuitenkin eroaa vähän värillisenä.


On hetkiä milloin mustavalkoiset kuvat eivät toimi. Joten kumpikaan vaihtoehto (värillinen tai mustavalkoinen) ei ole oikea. Sinun on mentävä kuvan ehdoilla.


-KiiaBettina
Here you can send me an email,

so we can talk more!

I write

a blog

Tips for both side

of the camera!

  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©Kiia-Bettina 2020

Tietosuojaseloste

Use of Cookies