• Kiia-Bettina

Miten sietää epäonnistumisen tunnetta?

Mikä on oikeasti rohkeaa tai pelottavaa?


Meidän mieli huijaa meitä paljon, etsii kauhukuvia ja missä kaikki voi mennä pieleen, vielä pahempaa entä jos onnistumme? Entä jos emme riitä tai osaa?


Pelon tehtävä on ollut ennen suojella meitä vaaroilta. Välttää riskit joissa henkemme on uhattuna.


Hyvin harvassa asiassa epäonnistumisesta seuraa, että henkemme olisi uhattuna. Toki tehdyt mokat aina tuntuvat siltä siinä hetkessä. Toki on hyvä muistaa, että kaikissa menestys tarinoissa on yksi samankaltaisuus, niitä ennen on mokailtu, opittu ja kasvettu. Lapsena pelot ovat ymmärrettävämpiä ja mokaaminen on sallittua. Aikuisena se jotenkin muuttuu, kaikki pitäisi tietää ja osata. Entisessä työpaikassani kysyin, miten joku asia tehdään ja sain vastauksen kollegaltani, ettei minun tarvinnut osata sitä, hän voi hoitaa sen tai voin jättää sen muille. Hauskinta tässä oli se, että teimme yksin töitä.Ainut varmuus mikä on olemassa läsnä on epävarmuus ja sitä on siedettävä. Kaikkeen mihin liittyy mahdollinen onnistuminen, liittyy myös kolikon kääntöpuolen eli epäonnistuminen


‘’Do one thing every day that scares you’’ - Eleanor Roosevelt

Epävarmuuden ja pelon tunteen käsittely ja hyväksyntä on ilmeisesti paras tapa laskea stressiä niiden suhteen. Niiden luonnollistaminen on hyväksymistä ja synnytät itsellesi tunteen, että selviydyt niistä tilanteista, mitkä aiheuttavat esim pelkoa.


Jos et ikinä joudu sellaisiin tilanteisiin, et myöskään opi olemaan niissä.


Kun olet niissä tilanteissa jo, joten parempi on vain selviytyä siitä eikä sen enempää miettiä kuin sen mitä voi tehdä? Toki on asioita joita on laskettava etukäteen ja töitä missä ei yksinkertaisesti saa mikään mennä pieleen. Kaiken takana on kuitenkin ihminen, joka tekee virheitä.


Miten voimme vähentää epäonnistumisen riskiä on harjoitella, kokeilla ja suunnitella. Erehtyä yksinämme ja sitä kautta kerätä kokemusta.
Meitä kaikkia mietityttää monet asiat, mitä pelkäämme tai jännitämme.


Kukaan ei oikeasti halua mokata tai epäonnistua. Toisaalta kuka ehtii seurata meidän epäonnistumisia tai edes välttämättä kuulla niistä.


Lähtökohtaisesti kukaan tuskin tekee niitä tahallaan.


Ehkä tärkeämpää on kuitenkin se, että mitä teet tilanteessa, jossa et ole onnistunut?


Miten sä käsittelet omia pelkojasi tai epävarmuuksiasi?


-KiiaBettina
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Here you can send me an email,

so we can talk more!

I write

a blog

Tips for both side

of the camera!

  • Facebook - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

©Kiia-Bettina 2020

Tietosuojaseloste

Use of Cookies