• Kiia-Bettina

Palkka vs palkkio

Päivitetty: 3. joulu 2019

Haluan kirjoittaa muutaman laskutukseen liittyvät postauksen. En itsekkään hallitse näitä täysin, joten siksi haluan kirjoittaa tästä, jotta kertaan nämä myös itselleni.


Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon laskuttaessani keikkaa.


Kaksi sanaa, jotka ulkonäöllisesti muistuttavat toisiaan palkka ja palkkio. Nämä eri asioita.Palkka: työsuhteessa olevan työntekijän palkka eli henkilö jolla on työsopimus/työsuhde. Palkka on siis nettona tullut tulo.


Palkkalaskelmassa on eroteltuna mitä kaikkea sosiaalisiin menoihin menee eli eläkkeeseen eli pakolliset TyEL-maksut ja muut velvotteen. Työnantajalla on muita palkollisia maksuja kuten sairaus-/loma-ajan palkka ja mahdolliset ylityökorvaukset.


Nämä näkyvät palkkalaskemassa +/- merkkisenä ja sitä pääsee joko iloitsemaan tai ei.


Yrittäjä/freelancer/kevytyrittäjät harvemmin saavat palkkaa yrityksistä jossa he työskentelevät keikka luontoisesti.


Eli palkka on se mitä työnantajamaksaa.


Palkkio/työkorvaus: mitä esim. yrittäjä/freelancer/kevytyrittäjä eli ei työsuhteessa oleva työntekijä saa työstä, jossa TyEL-maksuja taas ei ole maksettu.


Eli nämä kulut lähtevät tästä maksetusta summasta pois.


Tämän takia palkan ja palkkion summat ovat eri vaikka työ olisi ollut sama. Palkkiota maksettaessa työntilaaja ei tarvitset huolehtia sivukuluista eli verokorttia ei tarvitse toimittaa ja palkan maksua ei tarvitse suorittaa. Pelkkä laskun maksaminen riittää.Työsuhteessa työnantajan on huolehdittava, että työehtosopimukset tai/ja miminipalkka asiat toteutuvat. Eli yrittäjän on huolehdittava itse siitä, että pyytää riittävän palkkion ja sopii työhön realistisen sopimuksen, koska hän itse huolehtii kaikista kuluista.


Tässä on ero palkan ja palkkion ero. Yrittäjällä saattaa tulot heitellä kuukausittain hyvinkin paljon, mutta menot yleensä pysyvät kiinteänä, niin yrityksen kuin omat henkilökohtaiset menot.


Keikkatyöläisiä ja osa-aikaisia tai nollatuntisopimuksella olevia voisi verrata jotenkin yrittäjiin, koska työt ovat riippuvaisia tarjonnasta. Keikkatyöläisilläkin kuukauttaiset menot kuten vuokra, ruoka ja työmatkat.


Työantaja on vastuussa palkansaajasta lain mukaisista kuluista. Palkkion saaja on taas huolehdittava itse niistä ja olla tietoinen.


-KiiaBettina
39 katselukertaa0 kommenttia