• Kiia-Bettina

Salama

Päivitetty: helmi 19

Salamia on kahdenlaisia: käsisalama ja studiosalamat. Videoihin käytettävät jatkuvan valon valaisimet on asia erikseen.Studiosalamia onkin erilaisia: verkkovirta (seinästä sähköä), akku (akut valoissa ja ladattavat) ja genis (eli ladattavat akut tai joihinkin voi liittää verkkoviran toimivat kuvatessa).Tärkein asia salamilla kuvatessa on salamatäsmäysnopeus. Tämä saattaa hämmentää sanana eli aika jolloin suljin aukeaa ja menee kiinni ja salama ehtii välähtää tässä ajassa ja valottaa kuvan oikein. Jos kuvassa näkyy vain puolet kohteesta aikaa pitää pidentää. Aika usein salamatäsmäysnopeus liikkuu siinä 1/200s ympärillä, mutta ei aina.


Toiseksi tärkein asia on ymmärtää, että salamat tuottavat valkotasapainoltaan päivän valoa eli jos kuvaat sekavalossa niin se näkyy kuvassa. Käsisalamiin yleensä tulee hehkulampun valonsuodin ja loisteputki suodin mukana, jonka voi laittaa salaman eteen ja tasoittaa valon väri eroja.


Käsisalamassa on erilaisia vaihtoehtoja miten sen kanssa toimia, niin kuin kamerassakin. Se voi olla Automaatilla, Manuaalilla tai TTF eli salama lähettää esisalamat mittaamaan valoa mikä on tilassa, jotta salama välähtää oikealla määrällä.Käsisalamaa voi käyttää kameran päällä tai irti kamerasta. Käsisalama voi olla irti kamerasta ja toimia muiden valojen kanssa orjana tai sitten lähettimen avulla. Nikonin kameroissa on ainakin kiinteän salaman kanssa orjatila jolla pystyy laukaisemaan käsisalaman kamerasta ilman lähetintä. Tätä olen itse käyttänyt aikoinaan aika paljonkin.


Studiosalamaa tarvitset lähettimen tai vanhan aikaisen synkkapiuhan. Suosittelen lähetintä enemmän kuin kaapelia Lähettimiä tulee jo salama valojen mukana tai sitten niihin voi ostaa erilaisia.

Studiovaloihin saa laitettua ohjausvalon päälle (eli salama voi tuottaa jatkuvaa valoa), jonka avulla pystyy katsomaan oikean paikan ja kohdan valoille. Itse en kuvaa ohjausvaloilla, koska ovat yleensä hehkulamppuja eli keltaista valoa.Valoihin on erilaisia valonmuuntajia,(tästä voisi kirjoittaa oman postauksen).


Lyhyesti esiteltynä:


  • Sateenvarjot: valkoinen tai hopea tai sekoitteita, jossa on kultaista mukana. Läpiammuttavaa tai heijastaa tai nämä yhdessä. Helppoja, kevyitä mukana kuljetettaviksi.  • Reflectori: En tiedä virallista nimeä tälle, mutta nämä tulevat valojen mukana eli pyöreä metalli osa. Valo on aika kova. Näitä on eri syvyisiä ja hiukan eri mallisia.


  • Ladonovet: Mustat metalli palat, jotka kiinnitetään reflektoriin kiinni, ohjaavat valoja valumasta liian leveälle. Näitä saa myös softboxeihin, silloin ovat kankaisia.


  • Softbox: näitä on muotoisia ja mallisia ja syvyyttä riippuen merkistä. Nämä saa pieneen tilaa ja riippuen merkistä voi olla helppo tai vaikea kasattava (alkuun saattaa olla kankeampi). Pystyy tuottamaan pehmeää valoa ja suuntaa valoa riippuen softboxin mallista. Kapeamman mallista pystyy käyttämään pienissäkin tiloissa!


  • Beaty Dish: Kova, mutta todella kaunis valo Tästä saa nykyään kasattaviakin versoita. On metallista ja valkoista ja eri kokoisia. Lusikka tulee valon eteen ja hajottaa valon reunoille. Eteen saa pehmentimiä tai gridejä.


  • Snoot: Kartion mallinen muuntaja joka kohdistaa valon tarkasti johonkin kohteeseen.


  • Grid: ei ole valonmuuntaja sinäänsä yksinään. Yksinkertaisesti ristikko tai hunajakennomainen kasattava tai kova metalli, joka tulee valon muuntajan eteen. Kohdistaa valoa enemmän. Beauty dishiin, soft boxeihin tai snoottiin mahdollista hankkia erikokoisia ja tiheyttä.Näitä on olemassa pienempiä versioita käsisalamiin ja eri kokoisia studiosalamiin.


Netistä löytyy myös ohjeita, miten rakennella valonmuuntajia kotona. Mikäli haluaa testailla valoa, niin se on oiva tapa päästä kokeilemaan. Mitään ei kannata kuitenkaan laittaa suoraa valon eteen tai välähdyspäähän, ne kuumenevat ja saattavat vahingoittaa joko itse tehtyä muunninta tai salamaa.


-KiiaBettina
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki