• Kiia-Bettina

Sanastoa ja termejä, mitä?

Haluan kirjottaa lyhenteistä ja termeistä mitä valokuvatessa maailmassa käytetään, mitä itse joskus mietin ja joihinkin en millään löytänyt vastauksia!


Käyn termit lyhyesti kamerasta, linsseistä ja muistikorteista läpi, mikäli haluat johonkin syvällisemmän blogi postauksen pistä viestiä minulle!KAMERA:


AUKKO Filmi ajan objektiiveissä tämä määritetään objektiivista ja digikameroissa kameran valikosta. Mitä pimeämpää sen suurempi aukko eli pienempi luku samalla saat myös pienemmän

syväterävyyden kuvaan. Eli numero ja aukon koko menevät käänteisesti.


ISO on herkkyys, mitä isompi ISO luku sitä pimeämpi kuvata ja mitä pienempi sen valoisampaa. Filmi aikana tämä oli filmin herkkyys. Voi olla manuaalisena tai automaatilla.


AIKA eli kuinka nopeasti suljin ottaa kuvan se voi olla 2 sekuntia tai 1/1000 osa sekunnista.WB on white balance eli valkotasapaino. Valolla on eri värejä ja tällä saat asetettua kuvaan manuaalisesti valkotasapainon tai automaattiseksi


TALLENNUS MUOTO kamera tallentaa joko raakakuvia (Nikon NEF) ja/tai JPG tiedostoa. Jos kuvailet vain kuvia niin JPG riittänee. Täältä löydät blogi postauksen aiheesta.


Väriavaruus eli kuvan väriavaruus tallennuksessa, tästä lukee usein kysyttävän eri paikoissa. Tästä taitaa olla kaksi vaihtoehtoa sRGB ja AdobeRGB. Itse käytän Adobea, koska kuvan käsittelyyn tämä on parempi vaihtoehto. Mikäli et tee mitään kuville, niin uskon sRGB riittävän.


TARKENNUS: näitä on varmasti vähän kamera kohtaisia. Itselläni on AF-A (automaattinen valinta kertatarkennukseen), AF-S (Tarkennus lukittuu, kun laukaisinta painaa puoliväliin), AF-C (jatkuva) ovat automaattisia tarkennustiloja niiden sisältä voi riippuen AF tilasta valita S, GROUP, AUTO, 3D, d9, d21,d51


Automaattinen tarkennus:

  • 3D on urheiluun soveltuva jatkuva tarkennut

  • Auto on automaattinen

Tarkennus pisteet voit itse valita:

  • d9,d21, d51 on kuinka monta tarkennus pistettä on valittu ja

  • S on single eli yksi piste

  • GROUP on suurempi tarkennus alue joka valitsee alueen

Matriisimittaus on siis valotuksen mittaus. Siihen on kolme eri vaihtoehtoa. Kolmiuloitteinen (moniuloitteisempi mittaus), keskuspainoitettu (mittaa koko kuvaa, mutta eniten painottaa keskustaa ja piste (mittaa noin 2,5 % kuva-alasta tarkennus pisteen kohdalta).BKT näppäin on haarukointi eli valotuksen eri vaihtoehtoja. Voi valita kaksi tai kolme

haarukointia eli kamera automaattisesti valottaa yhdestä kuvasta eri valotuksia.
MUISTIKORTTI:Isolla yleensä lukee ensimmäisenä muistikortin muistin koko eli 32GB tai 64GB. (Ensimmäinen muistikorttini oli kokonaiset 2,0 GB, siihen mahtuu noin 37 kuvaa nykyisellä kamerallani).


Nikon käyttää SD muistikorttia joka tarkoittaa siis Secure Digital on olemassa nykyään SDHC (Secure Digital High SDXC (Secure Digital eXteted Capacity), joka yksinkertaisesti tarkoittaa että ne ovat parantuneet ja nopentuneet.


Tutkin itselleni myös nämä muut merkinnät eli SD logon jälkeen tulee 1,2 tai 3 numerot, jotka ovat luokitusstandardeja. Sen alapuolella on nopeusluokka ja niminiminopeusluokitus.


SD korteista on nykyään olla olemassa microSD jotka ovat todella pieniä kortteja näitä käyttää mm. GoPro. Samalla tavalla microSD on vanhempi malli kuin microSDHC on uudempi ja tehokkaampi.


Canonilla joissakin malleissa on CF (CampactFlash) muistikortti eli isompi ja paksumpi muistikortti (kuin SD). Näitä on ilmeisesti kahta eri mallia, toinen on paksumpi ilmeisesti. Näidenkin tallennukset yltävät jo suuriin määriin.


Korteissa lukee yleensä luku nopeus esim 45mb/s huippu nopeudet menevät jo150mb/s.

SanDiskin Extreme Pro kortit ovat tarkoitettu RAW kuvaukselle ja videointiin eli ammatti käyttöön. Tällä saa jo vihiä mitä kannattaa ostaa tai ei kannata.
OBJEKTIIVI:


Polttoväli vaikka 24-70mm kertoo miten objektiivi taittaa valoa yksinkertaisesti.

Numerot 4,5-5,6 on maksimi aukko mikä objektiivissa on. Mikäli siinä on yksi numero 4,5 se on suurin aukko joka objektiivissa on polttovälistä riippumatta, jos siinä on 4,5-5,6 niin zoomatessa objektiivia aukko pienenee.


G numeron perässä tarkoittaa sitä aukkoa mikä on kamerassa suurin.


DX tarkoittaa cropppi kennoiselle, mikäli sitä ei ole se on täys kennoiselle kameralle.


ED tarkoittaa ilmeisesti lasia mitä Nikon käyttää korjaamaan virheitä.


AF-S tarkoittaa hiljaista moottoria.Näihin asioihin on niin paljon enemmän tietoa kuin nämä mitä kävin läpi, mutta toivottavasti sait vähän kiinni tai löysit etsimäsi!


-KiiaBettina

82 katselukertaa0 kommenttia