• Kiia-Bettina

Valokuva

Sain oivalluksen. Kävin läpi tänään valokuvaukseen littyviä sivustoja, blogeja, artikkeleita ja uutisia. Ensimmäistä kertaa tajusin tämän asian oikeasti todella uudella tasolla. Mitä valokuvalla kerrotaan? Vai mitä sillä halutaan kertoa? Onko valokuva enemmän kuin pelkkiä hetkien taltioimista?


Monet pienet asiat muuttavat valokuvaa ja sen kertomaan viestiä:

  • Rajaaminen

  • Kuvauskulma

  • Kummalla puolella kuvaat

  • Mitä jätät pois kuvasta

Nämä kaikki päätökset vaikuttavat siihen mitä kerrot kuvallasi.


En ollut ikinä tajunnut, kuinka paljon kuvan laittaminen kontekstiin muuttaa kuvaa tai miten itse suhtaudun kuvaan tai tekstiin.


Lue postaus ensin loppuun!


Muutama vuosi sitten uutisoitiin naisesta, joka oli nuoruudessaan käynyt kuvattavana aloittelevalla valokuvaajalla. Tämä valokuvaaja oli myynyt ilmeisesti kyseisen naisen kuvaa ’’stock’’ kuvaksi (eli on nettisivustoja joista voi ostaa kuvia ja käyttää niitä erilaisiin tarkoituksiin). Tämä nainen oli löytänyt oman kuvansa vaikka mistä mainoksista ja teksteistä. Tällä tavalla kuvia on liitetty eri teksteihin ja asia yhteyksiin.Entä kuvan nimeäminen tai nimeämättä jättäminen?


Tämä päätös saattaa vaikuttaa todella suurella tavalla kuinka joku katsoo kuviasi. Henkilökohtaisesti ajattelen, että missä järjestyksessä, katsotko nimeä vai kuvaa ensin vaikuttaa miten katsot sitä. Tähän väitteeseen minulla ei ole mitään tieteellistä tutkimusta.Jos luet tämän otsikon


’’Sukeltajan työ 2000-luvulla’’


Verrattuna


’’Muotokuvaus hetki sukeltajan kanssa ja mitä huomioida’’


Ensimmäisen otsikon avaisin ja katsoisin kuvat, toisen otsikon jutun lukisin alusta loppuun.


Kumman sinä lukisit?


En tarkoita tällä, että aina pitää keksiä otsikko tai tarina kuvaan. Se vaan saattaa muuttaa kuvan arvoa tai katselu tapaa. Mikäli joskus löydät sellaisen jutun, josta oikeasti tajuat tämän uudella tasolla.


Joten älä ajattele heti ettei ketään kiinnosta tarina kuvan takaa tai nimeämisellä ei ole merkitystä tai miten sain idean tähän kuvaan. Pohdi edes sitä onko Sinulle kerrottavaa kuvistasi.


-KiiaBettina

20 katselukertaa0 kommenttia